1700 строителни фирми аут от пазара за три години - 25 Септември 2013 - Cтроителен Инженер

Главна | Моят профил | Регистрация | Изход | Вход | RSS

реклама

*

Статистики

Реклама в сайта

Стани Фен

like-button.net

онлайн радио

Онлайн Радио Избери радио и кликни „Слушай?

БГ


Времето

Нашата анкета

Каква е вашата професия
Общо отговори: 169

Търси

Главна » 2013 » Септември » 25 » 1700 строителни фирми аут от пазара за три години
20:55
1700 строителни фирми аут от пазара за три години
Надеждите на строителния бранш са насочени изцяло към следващия програмен период

Източник : stroimedia.bg

И през тази година строителния бранш ще изпитва негативите на световната криза. Отрасълът, който беше локомотив на българската икономика няколко поредни години, отчита много слаб темп на нарастване на приходите и драстично намаление на печалбите.

„За съжаление се очертава тежка година с недостатъчно основание за трайно съживяване на бранша като цяло. Над 90% от фирмите не могат да се похвалят с големи договори. Голяма част от спечелите големи поръчки са на изключително занижени цени и не носят необходимия дивидент за напредване на фирмите. Има изключения, но те са много малко”, каза инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България (КСБ) на форум „Строителството през 2014 – перспективи и предизвикателства”, организиран от КСБ.

Отрасълът „Строителство” формира 5.6% от брутната добавена стойност за първите шест месеца на 2013 г. По данни на Централния професионален регистър на Камара към днешна дата регистрираните компании са 4130, а заличените – 456 броя.

За последните 3 години от Регистъра са отпаднали над 1700 компании, информира imot.bg. Строителната индустрия за януари-юни 2013 г. се състои от 83% малки фирми, 15.5% - средни компании и 19% големи фирми, разпределени по брой на персонала.

„Това което пречи на нашия бранш е задължението на общините, като към юни 2013 г. те възлизат на 160 млн. лв. по данни на Министерство на финансите. Повече от 80% от тези задължения  са към сектор „строителство”. Забавените плащания са от 138 общини, което е над повече от половината общини”, допълни инж. Глосов.

За кризата в строителния бранш говори и броят на издадените разрешителни за строежи. За първите шест месеца на тази година са издадени 4271 броя с обща РЗП 1 772 000 кв.м, сочат данните на Националния статистически институт.

Това е спад от 4.3% спрямо същия период на 2012-а. Започнато е строителство на 1981 сгради с обща РЗП 898 000 кв.м, което е спад от 4.5% спрямо първите шест месеца на миналата година.

„Явно надеждите на строителния бранш са насочени изцяло към следващия програмен период. Това е отрасълът с най-много натрупан опит по отношение на усвояване  на европейски средства”, допълни инж. Глосов.

Какво е необходимо да се направи, за да се изправи на крака строителния бранш? На първо място е необходимо да се предприемат действия за подобряване на условията за правене на бизнес, както и облекчаване и премахване на съществуващите регулаторни действия и усъвършенстване на Закона за обществените поръчки.

Необходимо е да се заложат повече средства в бюджета на държавата за публични инвестиции. Ако поне част от тези действия се реализират, то е гарантирано, че светлината в тунела ще я видим по-скоро.

Категория: Новина | Преглеждания: 323 | Добавено от: admin | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *: