Изядоха първото изкуствено кюфте от епруветка за 250 000 евро - 5 Август 2013 - Cтроителен Инженер

Главна | Моят профил | Регистрация | Изход | Вход | RSS

реклама

*

Статистики

Реклама в сайта

Стани Фен

like-button.net

онлайн радио

Онлайн Радио Избери радио и кликни „Слушай?

БГ


Времето

Нашата анкета

Каква е вашата професия
Общо отговори: 169

Търси

Главна » 2013 » Август » 5 » Изядоха първото изкуствено кюфте от епруветка за 250 000 евро
18:49
Изядоха първото изкуствено кюфте от епруветка за 250 000 евро

Първият бургер с кюфте, направено от изкуствено месо, бе сготвен и изяден днес в Лондон, съобщава Би Би Си.


Проектът за кюфтето от епруветка, чието тегло е 140 грама, е струвал над 250 000 евро. Каймата е забъркана от парчета месо, отгледани в лабораторни условия от мускулни клетки на жива крава.

В каймата са били добавени собавена сол, яйчно брашно и сух хляб, за да се подобри вкусът. Тъй като оригиналното изкуствено месо е бяло, в каймата за достигането на познатия червен цвят са били прибавени още сок от червено цвекло и шафран.

На пресконференцията бургерът е бил приготвен от Ричард Макгоън, главен готвач от Корнуъл. Двама души са се осмелили да го опитат - кулинарните експерти Хани Рютцлер и Джош Шонуалд.

"Очаквах, че текстурата ще е по-мека. Има интензивен вкус, подобно на истинското месо, но не е толкова сочно. Перфектно, трябваше да му сложа малко сол и пипер", обясни австрийката Рютцлер.

Професор Марк Пост от университета в Маастрихт, чиято лаборатория е разработила проекта, заяви: "Това е много добро начало." Той подчерта, че храната не е опасна за здравето и има потенциала да замени нормалното месо в диетите на милиони хора.

По света съществува нарастваща тревога от дисбаланса в търсенето, предлагането и производството на месо, както от гледна точка на храната, необходима за животните, така и от гледна точка на метана, който те отделят, допринасящ за глобалното затопляне.

Категория: Новина | Преглеждания: 281 | Добавено от: admin | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *: