Магистралата София-Ниш готова до края на 2016 година - 4 Ноември 2013 - Cтроителен Инженер

Главна | Моят профил | Регистрация | Изход | Вход | RSS

реклама

*

Статистики

Реклама в сайта

Стани Фен

like-button.net

онлайн радио

Онлайн Радио Избери радио и кликни „Слушай?

БГ


Времето

Нашата анкета

Каква е вашата професия
Общо отговори: 169

Търси

Главна » 2013 » Ноември » 4 » Магистралата София-Ниш готова до края на 2016 година
16:49
Магистралата София-Ниш готова до края на 2016 година

Планира се магистралата София-Ниш да е готова до края на 2016 година. Това обявиха в понеделник министрите на регионалното развитие на България и Сърбия Десислава Терзиева и Игор Мирович. Те присъстваха на връчването на 13 договора по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия в сградата на Министерство на регионалното развитие (МРР) в София.


Във всички случаи Калотина-София е приоритет за нашата държава и за да може да има връзка София-Ниш, което е приоритет на България и Сърбия, нашето правителство ще положи максимални усилия да намерим конкретни източници на финансиране, така че българският участък да бъде готов в края на 2016 г., каза Терзиева.

Двамата министри са обсъдили и откриването на нов граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) - Салаш-Ново корито. За целта са набелязани конкретни мерки, които трябва да се предприемат. Обмисля се създаването на работна междуведомствена група от двете държави, която да следи за изпълнението на необходимата инфраструктура, с цел този ГКПП да бъде открит, каза Терзиева. Пунктът няма да бъде само за пешеходно преминаване и в двете държави ще трябва да се изгради нужната пътна инфраструктура.

Българският министър оцени разговорите по този въпрос като успех, тъй като досега развитието на проекта е било спряно. Смятам, че със създаването на такава междуведомствена работна група и поемането на ангажименти от двете страни можем да си направим план за реализацията на конкретни мерки, за да открием колкото може по-бързо пункта, каза Терзиева, цитирана от БТА, без да се ангажира с конкретни срокове.

Връчените нови 13 договора по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия са на обща стойност 2 244 875.53 евро. Сред тях има проекти за създаване на нови центрове за електронно обучение в Университета в Ниш и в НСА-София, за създаване на нов посетителски център за археология в гр. Димово, за разработване на проектна документация за създаването на "Палеопарк" в гр. Вършец, за организиране на младежки фестивал във Видин и за основаването на музей на виното в гр. Княжевац.

Общият бюджет на програмата с включено европейско и национално съфинансиране е 35.7 млн. евро. До момента по нея са финансирани 118 проекта на обща стойност 32 млн. евро. Платените средства до 29 октомври са 12.3 млн. евро.

Категория: Инфраструктура | Преглеждания: 311 | Добавено от: admin | Тагове: 2016, Готова, До, година, софия, НА, Ниш, края, Магистралата | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *: