Новостите при геодезическите инструменти - 8 Октомври 2013 - Cтроителен Инженер

Главна | Моят профил | Регистрация | Изход | Вход | RSS

реклама

*

Статистики

Реклама в сайта

Стани Фен

like-button.net

онлайн радио

Онлайн Радио Избери радио и кликни „Слушай?

БГ


Времето

Нашата анкета

Каква е вашата професия
Общо отговори: 169

Търси

Главна » 2013 » Октомври » 8 » Новостите при геодезическите инструменти
10:33
Новостите при геодезическите инструменти
Технологиите в тази сфера непрекъснато се развиват, а предлаганите на пазара модели отговарят на най-съвременните иновативни тенденции.
Фирмите от бранша представят най-новите продукти, с които са обогатили гамата си.

Най-новата разработка на SOUTH от фирма ГЕО-Иванов
ГЕО-Иванов има удоволствието да представи на своите клиенти най-новата разработка на фирма SOUTH - серията тотални станции NTS-360R8m за безрефлекторно измерване над 800m. Този уред е последно поколение с редица иноваци, които го нареждат на челно място в предлаганите на пазара тотални станции от неговия клас.

Чрез изцяло новия си дизайн на оптическия път и утра-високата носеща модулна честота се постига безрефлекторно измерване над 800m. Новият дизайн на електронните кръгове позволява надеждни и скоростни отчети от 0,3сек в прецизен режим и 0,2сек в трекинг режим. И двата кръга се отчитат на две места, като системата на отчитане на кръговете е подобрен „абсолютен енкодер”. При дължинните измервания се постига средна квадратна грешка от 2мм+2рмм към призма и съответно 5мм+2рмм при безрефлекторните измервания за всички модели от серията. Вграденият двуосен течен компенсатор коригира грешките от грубо хоризонтиране и увеличава ефективността на уреда и надеждността на резултатите.

Иновационна е и възможността за автоматична атмосферна корекция ppm въз основа на отчитане на атмосферно налягане и околна температура.

Моделът притежава пълна буквено-цифрова клавиатура, 3,5” цветен екран 240х320dot матрица с висока яркост за работа при силно осветление.

Новият дизайн на клавиатурата я прави устойчива на замърсяване и не позволява натискане на съседни бутони по невнимание. Осветлението на екрана и нишковият кръст са с независимо включване. Лазерният отвес е с възможност за регулиране на яркостта и размера на петното.

Вградената вътрешна памет позволява автоматичен запис на измерванията, като резултатите могат да бъдат прехвърляни на PC за доработка посредством SD карта, USB кабел или Blue-tooth wireless технология.

Геодезическата техника и технологиите, свързани с нея, имат приложения и в много области. Богатият набор от 20 приложни програми прави серията незаменим помощник за различни строителни, геодезически и деформационни приложения. Ето някой от тях: Програма за пътно строителство с възможност за трасиране на криви; Програма за гирусни измервания; Програма за изравнение на полигонов ход; Изчисляване на площи; 4 варианта за трасиране; 4 варианта за offset; и много други.

Безпилотни летателни апарати за фотограметрични нужди от Солитех
Чрез създаване на нови стандарти в индустрията за подобряване на ефективността и резултатите на потребителите си, Солитех се гордее да осигури още по-широко портфолио, предлагайки първото и единствено напълно завършено решение за въздушно картиране, специално предназначено за геодезисти и геопространствени специалисти. Солитех предоставя услуги, свързани с високотехнологични безпилотни летателни апарати за фотограметрични нужди, базирани на UAS (безпилотна летателна система) – модел X100 и UX5.

Много професионалисти по геодезия и картография по цял свят успешно използват UAS технологията за своите приложения, защото е: силно икономическо решение, което позволява въздушно картографиране с достъпни резултати; безопасно решение, което работи дори в трудни метеорологични условия; ефикасен инструмент, даващ възможност за по-бързо събиране и обработка на данни от традиционната наземна геодезическа технология; предназначена за бързо планиране на полет и събиране на данни, което позволява бързо реагиране на нуждите на вашите клиенти; една съвременна технология, която може лесно да се използва за обслужване на множество професионални пазари и приложения.

X100 е иновативен продукт, който съчетава в себе си дрон с лека и здрава конструкция, задвижване чрез електрически двигател, автопилот, система за комуникация по време на полет и автоматизирана дигитална калибрирана камера. С помощта на тази система се дава възможност за бързо и лесно картиране, създаване на DTM, DSM и DEM модели. Чрез софтуера Stretchout, пригоден специално за този летателен апарат, се извлича облак от точки в георефериран формат, който може да бъде обработен с всеки CAD или GIS софтуер.


Проектирана за по-бързи и точни резултати, Trimble UX5 поставя нов стандарт в картирането и геодезията чрез комбиниране на стабилна и лесна за ползване система със специално конструиран фотоапарат, който предлага най-впечатляващите резултати. Чрез Trimble UX5 се постига високо качество на изображенията и несравнима точност на данните при всякакви метеорологични условия. Камерата на UX5, за разлика от традиционния компактен фотоапарат, разполага със сензор за големи изображения, който улавя много точно, богати на цвят образи, дори и в тъмни и мътни условия.

X100 и UX5 са икономично решение, предлагащо бърза, лесна и ефективна работа и отлични резултати.

Предназначени за сферата на инженеринг и геодезия, минно дело, мелиорации, земеделие и горско стопанство, управление на отпадъци, пътни дейности, тръбопроводи и газопроводи, наводнения, мониторинг на ерозии, изследвания (геология, хидрология) и много др.

Bosch представя тотални станции CST302R/305R от CST/berger
Безрефлекторните тотални станции на CST/berger серия CST-300R са налични в две изпълнения: с точност на измерване от 2 или 5 ъглови секунди. И двата модела осигуряват прецизно измерване до 3000m (9.842 фута) с едма призма и 200m (660 фута) без призма. Тоталните станции разполагат с 30х увеличение и зрително поле от 1°30' при минимално разстояние до целта от 1.3m. Разделителната им способност е 4”.


Качването и прехвърлянето на данните е изключително удобно. Големият двустранен LCD дисплей е с добра видимост, а цифрено-буквената клавиатура позволява лесно програмиране.

Тоталните станции CST-300R имат инсталирани 5 езика. Предварително инсталираният оптимизиран софтуер, както и свободата за измерване без призма подобряват ефективността.

Прехвърлянето на данни е безпроблемно с многото варианти за трансфер. Вграденият слот за SD-картати осигурява почти неограничено място за данни. Прехвърлянето им към компютър е възможно през USB порт, RS-232 порт или чрез SD-карта и четец за нея.

Серията CST-300R безрефлекторни тотални станции на CST/berger са защитени от прах и водни пръски и се захранват с вградена акумулаторна батерия. Окомплектовката включва софтуер, набор инструменти, сенник, отвес, 2 aкумулаторни батерии, зарядно устройство със захранващ кабел, кабел и куфар за транспортиране.

Намират приложение в строителството, картографията, ГИС, геомаркирането.

Новости в продуктовото портфолио на Българска геоинформационна компания
През изминалата година семейството на популярната серия GeoExplorer се увеличи с още един член – моделът Geo 5T. Напълно интегрирано, устройството включва ГНСС приемник и антена, PDA компютър с голям и ярък сензорен екран, безжични комуникации, камера с автофокус и геоетикетиране и акумулатор за целодневна непрекъсната работа. Съвместното проследяване на сигнали от GPS и ГЛОНАСС подпомага бързото и надеждно позициониране в условията на затруднена спътникова видимост в близост до високи сгради или под гъстите корони на дърветата, а SBAS корекциите осигурява постигането на субметрова точност в реално време.

По-високите изисквания за точност посреща серията GeoExplorer 6000. Моделът GeoXH се предлага в два варианта – сантиметров и дециметров, съответно 1cm и 10cm точност, както в реално време, така и с последваща обработка. Комуникацията с VRS мрежи или други източници на корекции се осъществява с високоскоростна мобилна връзка през вградения клетъчен модем, Wi-Fi или Bluetooth комуникации с външен модем.

Новост в продуктовото портфолио е и изключително здравият таблет Yuma 2. Компютърните характеристики включват двуядрен 1.6 GHz процесор, 4 GB RAM и 128 GB хард диск в надеждния корпус с клас на защита IP65. За комфорта и ефективността на работа допринася удобният 7" капацитивен екран с мулти-тъч. Освен вградената GPS функционалност за точност до 2m в реално време, устройството разполага с удобни комуникационни възможности за свързване с външна антена и постигане на по-висока точност.

За максимална точност на терена подходящо предложение е мобилният софтуер Trimble TerraSync, а за работа в офиса и последваща обработка на резултатите - настолният софтуер Trimble GPS Pathfinder Office.

Използвани самостоятелно, или като част от модулна система, интегрираните устройства на Trimble са идеална платформа за приложение в утилити сектора - при проектиране, изграждане и мониторинг на съоръжения, картиране на инфраструктура, регистрации на аварии и др.

Българска геоинформационна компания е официален представител на Trimble в сегмента „Картиране и ГИС", като освен разнообразие от хардуерни и софтуерни предложения в областта на точното позициониране, предоставя сертифицирани от производителя обучения и сервизна поддръжка.
Източник : списание СТРОИТЕЛИ

Категория: Материали | Преглеждания: 869 | Добавено от: admin | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *: