Няколко правила,за да сме по-успешни и по-продуктивни - 22 Октомври 2013 - Cтроителен Инженер

Главна | Моят профил | Регистрация | Изход | Вход | RSS

реклама

*

Статистики

Реклама в сайта

Стани Фен

like-button.net

онлайн радио

Онлайн Радио Избери радио и кликни „Слушай?

БГ


Времето

Нашата анкета

Каква е вашата професия
Общо отговори: 169

Търси

Главна » 2013 » Октомври » 22 » Няколко правила,за да сме по-успешни и по-продуктивни
17:38
Няколко правила,за да сме по-успешни и по-продуктивни
Съвети от Nova Vizia

 1. Унищожи я! Най-ефикасният начин да се справиш с една задача е да я изтриеш. Ако тя няма нужда да се прави, изтрий я от списъка си със задачи и не се занимавай с нея.
 2. Ежедневни цели. Без ясен фокус е много лесно да се разсеем. Предварително си набелязвай целите за деня всеки ден. Решавай какво ще правиш, след което го прави.
 3. Най-напред най-лошото. За да победиш отлагачеството, се научи да приключваш с най-неприятната задача най-напред, вместо да я влачиш за по-късно през деня. Тази малка победа ще зададе тон за един много продуктивен ден.
 4. Пикови моменти. Определи кои са пиковите моменти в циклите на продуктивността ти и си планирай най-важните задачи за тези времеви периоди. Работи по по-маловажните задачи в останалото време.
 5. Зони без комуникация. Организирай се така, че да вършиш по-важните задачи във времеви отрязъци, които ти позволяват пълна концентрация. Определи по-леките задачи, през които можешм да бъдеш прекъсван от околните, както и по-предизвикателните задачи, в които няма да имаш възможност да разговаряш с други хора.
 6. Мини-крайъгълни камъни. Когато започваш някаква задача, определи целта, която трябва да постигнеш, преди да спреш работа. например, когато работиш по написването на книга, можеш да решиш да не ставаш от бюрото, докато не напишеш поне 1000 думи. Изпълни целта си на всяка цена.
 7. Засичане на време с часовник. Дай си определено време, например 30 минути, за да постигнеш напредък в задачата. Не се тревожи точно колко далеч ще стигнеш. Просто работи по задачата в рамките на определеното време.
 8. Обработка на поредица. Обедини сходните задачи, като например телефонните разговори, в един общ отрязък от време, в който да бъдат свършени.
 9. Рано пиле, рано пее. Ставай рано сутрин, например в 5,00ч. и започвай директно с работа по най-важната си задача. Често пъти до 8,00ч. ще свършиш повече, отколкото повечето хора правят за цял ден.
 10. Конус на мълчанието. Вземи лаптоп без връзка с интернет или WiFi и намери място, където ще можеш да работиш, необезпокояван от никого, като например библиотека, парк, кафене или двора на собствената ти къща. Не носи никакви други електронни джаджи със себе си.
 11. Темпо. Избери съзнателно темпото, с което да работиш, като опитай то да е малко по-бързо от обикновеното темпо на работа. Говори по-бързо. Върви по-бързо. Пиши на компютър по-бързо. Чети по-бързо. Прибери се у дома по-рано.
 12. Отпускай. Намали стреса чрез създаването на релаксираща и спретната работна среда.
 13. Дневен ред. По време на срещи раздавай на всички ясен дневен ред в писмена форма. Това подобрява чувствително фокуса и ефикасността.
 14. Парето. Принципът на Парето, известен още като Правилото 80-20 твърди, че 80% от резултатите идват от 20% от усилията. Фокусирай енергията си на тези критично важни 20% и не прекалявай с работа по не толкова критично важните 80%.
 15. Подготви се – Стреляй – Прицели се. Победи отлагачеството, като предприемеш незабавни действия по предварително зададената цел, дори и когато не всяко твое действие е перфектно планирано. Винаги можеш да се коригираш и нагодиш в движение.
 16. Една минута. Веднъж, след като имаш цялата информация пред себе си, за да вземеш решение, пусни хронометъра и си дай само 60 секунди, за да вземеш окончателното решение. Използвай цялата минута, за да претеглиш нещата и за да решиш какво точно ще направиш, но в крайна сметка трябва да направиш ясен избор. Веднъж, след като вземеш решението, предприеми нещо, за да задвижиш нещата.
 17. Краен срок. Определи краен срок за завършване на задачата и го използвай като ориентир, за да не се отклоняваш от целта.
 18. Обещание. Кажи на другите за ангажиментите, които си поел и по този начин те ще те държат отговорен за крайните резултати.
 19. Точност. Каквото и да ти струва, не закъснявай и бъди точен. Пристигай на срещи дори по-рано от очакваното.
 20. Четене в паузите. Чети, за да запълваш онези периоди от време, като например чакането преди среща, чакането на опашка или меленето на кафе при поръчка в заведение. Ако си мъж, можеш да четеш статии дори когато се бръснеш (за предппочитане с електрическа самобръсначка). Това са 365 статии в година.
 21. Резонанс. Визуализирай целта си, все едно вече е постигната. Представи си, че вече си се справил с проблема и че си постигнал желаните резултати. Направи го реално в съзнанието си и скоро ще го видиш реално и на практика.
 22. Хубави награди. Възнаграждавай се често за постиженията си. Изгледай филм, запиши си час за масаж или изкарай целия ден сред забавления в парка.
 23. Квадрант 2. Отдели истински важните неща за вършене от спешните неща. Определи време, за да работиш по критично важните неща от Квадрант 2, тези, които са важни, но рядко са спешни, като например тренировките, писането на книга или откриването на партньор в живота.
 24. Континуум. В края на работния ден, определи първата задача, която ще захванеш на следващия ден и подготви материалите си за нея предварително. Следващият ден директно започни да работиш по тази задача.
 25. Разбивки. Разбивай по-сложните проекти на по-малки и добре дефинирани задачи. Фокусирай се върху работата само по една от тези задачи.
 26. Работа по една задача. Веднъж, след като започнеш работа по определена задача, не спирай докато не я завършиш на 100%. Не превключвай между задачите по средата. Когато се сблъскаш с нещо, което трябва да се свърши, но което ще прекъсне работата ти, запиши си го, за да го свършиш по-късно.
 27. Случайност. Избери си напълно случайна задача от един по-обемен проект и я завърши. Плати една случайно избрана сметка. Проведи един телефонен разговор. Напиши 42 страници от книгата си.
 28. Изключително лош. Победи перфекционизма, като свършиш задачата си по умишлено ужасен начин, давайки си сметка, че няма никога да споделиш това с останалите. Напиши блог публикация за вкуса на солта, изгради ужасно нефункционален уебсайт, създай бизнес план, който гарантира банкрут. С един толкова лош първи опит, просто няма накъде да ходиш оттук нататък, освен нагоре.
 29. 30 дни. Определи навик, който би желал да изградиш и си дай дума, че ще се придържаш към него в следващите 30 дни. Временните ангажименти са по-вероятно да бъдат спазени и изпълнени от ангажиментите за цял живот. Виж повече в 30 дни до успеха.
 30. Делегиране. Убеди някой друг да свърши задачата вместо теб.
 31. Кръстосано опрашване. Запиши се да тренираш бойни изкуства, стартирай блог и се присъедини към театрална група. Често пъти в една сфера ще се натъкнеш на идеи, които ще подобрят работата ти в други сфери.
 32. Интуиция. Вслушвай се в интуицията си. Най-вероятно тя няма да те подведе.
 33. Оптимизация. Определи процесите си на работа, които използваш най-често и ги запиши подробно стъпка по стъпка. След това се опитай да ги усъвършенстваш за по-голяма ефикасност, като отново запиши резултата на хартия. Приложи на практика и тествай подобрените си процеси. Понякога просто не виждаме онова, което е пред нас, докато не го изследваме под микроскоп.

Категория: Съвети | Преглеждания: 424 | Добавено от: admin | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *: