Община Бургас ще модернизира експо център "Флора" - 29 Октомври 2013 - Cтроителен Инженер

Главна | Моят профил | Регистрация | Изход | Вход | RSS

реклама

*

Статистики

Реклама в сайта

Стани Фен

like-button.net

онлайн радио

Онлайн Радио Избери радио и кликни „Слушай?

БГ


Времето

Нашата анкета

Каква е вашата професия
Общо отговори: 169

Търси

Главна » 2013 » Октомври » 29 » Община Бургас ще модернизира експо център "Флора"
15:32
Община Бургас ще модернизира експо център "Флора"

Администрацията спечели проект, одобрен за финансиране по инициативата JESSICA, чийто ресурс идва от Европейския фонд за регионално развитие.

 

Съоръжението е проектирано и реализирано в началото на 80-те години на миналия век. То се състои от 3 броя конструкции оранжериен тип с обща площ 1347 квадратни метра. Изложбените халета имат метален скелет. Покритието е временно, двупластово от външна и вътрешна текстилна вата, и се сменя всяка година заради бързата амортизация. След дългогодишна употреба металните конструкции на павилионите са в неугледно състояние. Ако не се вземат мерки, в крайна сметка те ще станат и опасни.

Към настоящия момент "Флора" е с остаряла визия и е нерентабилна, тъй като ежегодните разходи по поддръжката са много по-големи от генерираните приходи. Липсата на отоплителна инсталация, пожароизвестителна и сигнално-охранителна система не позволява пълноценното и целогодишното ползване на съоръжението, казват от общината.

Инициативата JESSICA е готова да отпусне нисколихвен дългосрочен кредит за реализирането на проекта, който при одобрение от местния парламент ще се тегли от банка. Община Бургас ще защитава проекта утре пред общинския съвет и вече проведе обсъждане за поемане на общински дълг по проект за изграждане на експозиционен център "Флора Бургас". 

Новата "Флора" може да изглежда така:

Изготвеното проектно предложение предвижда изграждане, развитие, поддържане и управление на  експозиционен център с многофункционални зали за постоянни и временни експозиции, конферентен туризъм и широк спектър от културни събития. 

 
Стойност на проекта: 1 800 000 Евро.
Инвеститор: Община Бургас
Приоритетна ос 1 на ОПРР: Операция 1.1: „Социална инфраструктура” и Операция 1.3: „Подобряване на физическата среда и превенция на риска”

Главната  сграда ще се състои от пет основни зали за експозиции /модули/ с различна височина, обединени в средата с приемно-разпределителна зона, допълнително тяло за експозиции, щандове за търговска дейност във вътрешния двор, открити експозиционни площи и трафопост, като е предвидено и облагородяване на прилежащите зелени пространства. Проектът е изцяло съобразен с околното парково пространство и ще се вписва по естествен начин в него. Достъпът на автомобили ще продължи да бъде ограничен.


Цялостната концепция на "Флора Бургас" е насочена към създаването на мултифункционален експозиционен център за:

* Изложения - за цветя, строителни материали, техника и др.;

* Конгреси и браншови събирания;

* Частни партита;

* Културни и музикални събития;

* Музейни експозиции и др.


Основните цели на проекта са обновяване и модернизиране на "Флора Бургас", осигуряване на възможност за развитие на конгресен и събитиен туризъм, което е предпоставка за удължаване на сезона. Наличието на подобен експо център ще помогне на Община Бургас за привличане на атрактивни международни изложби от Британския музей, Лувъра или Ермитажа.

С реализирането на проекта в бюджета на общината ще постъпват приходи от продажба на входни билети за музейните експозиции, от целогодишно отдаване под наем на модули, прилежащи площи и зали, както и приходи от организиране на изложби и събития. Именно с тези постъпления ще бъдат погасявани главницата и лихвата по кредита, казват от общината.

 
Община Бургас няма намерение да отдава обекта на концесионен принцип и смята, че има капацитета да го управлява сама.

Категория: Строителство | Преглеждания: 270 | Добавено от: admin | Тагове: център, Флора, Ще, Бургас, модернизира, община, експо | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *: