Проектиране и изграждане с бактерии - бъдещето на архитектурата - 20 Септември 2013 - Cтроителен Инженер

Главна | Моят профил | Регистрация | Изход | Вход | RSS

реклама

*

Статистики

Реклама в сайта

Стани Фен

like-button.net

онлайн радио

Онлайн Радио Избери радио и кликни „Слушай?

БГ


Времето

Нашата анкета

Каква е вашата професия
Общо отговори: 169

Търси

Главна » 2013 » Септември » 20 » Проектиране и изграждане с бактерии - бъдещето на архитектурата
11:08
Проектиране и изграждане с бактерии - бъдещето на архитектурата

Биологията придобива все по-силно присъствие в изследователските проекти, занимаващи се с проектиране и производство. Ала настоящото масово производство и производството на вещи за бита все още е доминирано от повече или по-малко традиционни фабрики. Дейвид Бенджамин, изчислителен архитект и ръководител на базираната в Ню Йорк практика „Живото нещо", както и професор в Колумбийския университет, твърди, че живите клетки са готови скоро да станат на фабрики.


Тази зараждаща се тенденция е комбинация от биология, компютърни науки и човешки интелект. Целите, поставени от хората, се превръщат в биологични модели от компютри. Това води до създаването на най-разнообразни „типологии" на бактериалните клетки в лабораторни условия. Архитектите използват специални програмни продукти за създаване на мулти-материални обекти по цифров път и след това ги преобразуват в биологични модели.

Заедно със своите сътрудници Бенджамин провежда вълнуващи експерименти с растителни клетки, от които най-новият е свързан с производството на клетки от дървесна тъкан – растения с дълги, кухи тръби, които се използват за транспортиране на вода. Те са компютърно моделирани и „отгледани" в лабораторията на Университета Кеймбридж.

Бенджамин твърди, че може да са нужни само 8 до 10 години, за да стане възможно технологията да влезе в търговско производство. Една от програмите на Министерството на отбранителните инициативи в САЩ вече планира да замени използваното в момента биоинженерство с  производствен процес „по заявка" – идея, включващи стотици милиони долари, която може да бъде особено интересна за компаниите, финансиращи създаването на военна техника. От своя страна „глюкозната икономика" – икономическа система, която разчита на захарта като основен източник на енергия и заместител на нефта – би могла да означава, че цялата човешка цивилизация може да премине от използването на изкопаеми горива  към такива, произведени чрез фотосинтеза. Източник: greentech.bg


Категория: Технологии | Преглеждания: 471 | Добавено от: admin | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *: