Третия метродиаметър готов до 2020г - 6 Август 2013 - Cтроителен Инженер

Главна | Моят профил | Регистрация | Изход | Вход | RSS

реклама

*

Статистики

Реклама в сайта

Стани Фен

like-button.net

онлайн радио

Онлайн Радио Избери радио и кликни „Слушай?

БГ


Времето

Нашата анкета

Каква е вашата професия
Общо отговори: 169

Търси

Главна » 2013 » Август » 6 » Третия метродиаметър готов до 2020г
21:11
Третия метродиаметър готов до 2020г

Трасето е дълго 16,5 километра и ще има 19 метростанции, като 10 от тях ще са подземни, а 9 - открити.Метрото ще тръгва от колелото на трамвая на бул. "Ботевградско шосе",ще минава през бул. "Владимир Вазов", където ще има три метростанции и една при театър "Зад канала".Следващата ще е на Орлов мост, където ще има и връзка с първия метродиаметър, и при НДК - за връзка с втората линия.От НДК линията продължава към кръстовището на бул."България" и бул. "Гешов", кварталите "Красно село" и "Овча купел" и ще достигне Околовръстното шосе. Последната спирка ще е при жп линията София-Перник и там ще бъде открита нова гара.


Проектът за трети метродиаметър се базира на подземно разполагане от 53% и 47% открито. Това каза изпълнителният директор на „Метрополитен” проф. д-р Стоян Братоев, предаде „Фокус”. 

Прогнозният пътническо поток е 162 000 пътници на ден.По думите на проф. Братоев, освен под земята,градът усеща и ползите от новата наземна инфраструктура, която се изгражда. „Планира се изграждане на бул. „Владимир Вазов” и част от бул. „Линкълн”, защото не може да се възстановява стар път при изграждане на метро. Предвижда се метрото да прави връзка с двата метродиаметъра и чрез ж.п. гара с ж.п. линията София – Перник. От театър „Зад Канала” до Орлов мост метрото ще бъде под земята”, посочи проф. Братоев. Очакват се 110 хил. тона годишно да намалеят вредните газове до 2020 година. Трафикът ще се намали с 35%, а ПТП - с 25%.

Около 280 хиляди души в София ползват най-удобния, екологичен и бърз транспорт – метрото.Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на представянето на резултати от изпълнението на проект за подготовка на третия лъч. „Около 170 000 души ще използват метрото до 2018 година след изграждането на третия лъч на метрото. 680 млн. евро е стойността за изграждането на третия метродиаметър. Предлагаме метровлаковете да бъдат платени със средства по ОП „Околна среда”, добави кметът Фандъкова.

„Готови са проектите за изграждане на третия метролъч в София.Метрото е сред най-екологичните транспорти.Ще бъде обект за финансиране по ОП „Транспорт” през следващия програмен период. Ще търсим и друго финансиране. Основен приоритет на Министерството на транспорта ще бъде метрото в София”, посочи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Усилено се работи и по изграждането на отсечката до летище "София".

Срокът, в който трябва да бъде завършен участъкът (с дължина от 5 км и 4 метростанции),е до април на 2015 г. трасето е разделено на три части - две подземни и една надземна,като началото му е от бул. "Цариградско шосе", а крайната му точка е Терминал 2 на летище София. Стойността на проекта е 136 млн. лева.Категория: Инфраструктура | Преглеждания: 293 | Добавено от: admin | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *: