Първият рециклиращ център в България - 22 Октомври 2013 - Cтроителен Инженер

Главна | Моят профил | Регистрация | Изход | Вход | RSS

реклама

*

Статистики

Реклама в сайта

Стани Фен

like-button.net

онлайн радио

Онлайн Радио Избери радио и кликни „Слушай?

БГ


Времето

Нашата анкета

Каква е вашата професия
Общо отговори: 169

Търси

Главна » 2013 » Октомври » 22 » Първият рециклиращ център в България
13:17
Първият рециклиращ център в България
За първи път в България ще бъде демонстрирана и пусната в експлоатация напълно автоматизирана система – Рециклиращ център за приемане на отпадъци от 3 вида опаковки – стъкло, пластмаса и метал.

Източник : Gradat.bg

Центърът приема опаковките и ги компресира, като за 1 минута в системата могат да се преработят до 42 опаковки, по данни на производителя на машините - норвежката фирма ТОМРА.

Капацитетът за събиране, сортиране и пресоване на опаковки в съоръжението се равнява по обем на 12 контейнера за разделно събиране на отпадъци.

Новият модел за събиране и компресиране на опаковки ще бъде приложен в София и Димитровград, в рамките на проект "Национална информационна кампания за популяризиране на разделното събиране на отпадъци чрез пилотно внедряване на най-модерния технологичен - Рециклиращ център за оползотворяване на отпадъци- и намаляване на емисиите парникови газове (ЕПГ)", финансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд в България.
Модерната технология се прилага успешно в 55 държави в Европа и света, между които Великобритания, САЩ, Норвегия, Германия, Гърция и други.

Рециклиращият център се намира на ул. "Цар Борис" №5 в Димитровград и официалното му откриване е насрочено за 23 октомври в 12:00 часа.


Асоциацията на рециклиращата индустрия (АРИ) е неправителствена организация, която обединява 130 фирми от рециклиращата индустрия в България.
От март 2012 година, АРИ в партньорство и с подкрепата на община Димитровград, изпълнява проект "Национална информационна кампания за популяризиране на разделното събиране на отпадъци чрез пилотно внедряване на най-модерния технологичен - Рециклиращ център за оползотворяване на отпадъци - и намаляване на емисиите парникови газове (ЕПГ)", финансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд в България от 2012 г.
Сдружението е създадено през 2011 година с основна цел да подкрепя и прилага добри и иновативни екологични световни практики в сферата на управлението на отпадъците и тяхното рециклиране в България.

Категория: Иновации | Преглеждания: 445 | Добавено от: admin | Тагове: Димитровград, център, българия, Първият, рециклиращият | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *: