СТРОИТЕЛСТВОТО НА НУЛЕВО ЕНЕРГИЙНА ОФИС СГРАДА - 13 Септември 2013 - Cтроителен Инженер

Главна | Моят профил | Регистрация | Изход | Вход | RSS

реклама

*

Статистики

Реклама в сайта

Стани Фен

like-button.net

онлайн радио

Онлайн Радио Избери радио и кликни „Слушай?

БГ


Времето

Нашата анкета

Каква е вашата професия
Общо отговори: 169

Търси

Главна » 2013 » Септември » 13 » СТРОИТЕЛСТВОТО НА НУЛЕВО ЕНЕРГИЙНА ОФИС СГРАДА
10:19
СТРОИТЕЛСТВОТО НА НУЛЕВО ЕНЕРГИЙНА ОФИС СГРАДА

Строителството на Индустриална зона София-Божурище беше даден през месец юни тази година.Това е един от най-мащабните проекти за България, който ще бъде разгърнат на площ от почти 2 500 000 кв. м.Целта е да се създаде икономическа зона от съвременен тип, в която ще бъдат разположени индустриален и високотехнологичен парк, интермодален терминал, логистичен и административен център.

Институтът за нулево енергийна сграда представя НУЛЕВО ЕНЕРГИЙНА ОФИС СГРАДА в Божурище


Проектът разработва комплекс от интегрирани решения за енергийна ефективност, добив на възобновяема енергия и съхранение на тази енергия, с които се постига нулево потребление на енергия с потенциал за автономно енергийно функциониране на сградата. Зад този проект стоят редица защитени български иновации, разработени в Институт за нулево енергийни сгради и лицензирани от Билдинг Системс Дизайн. Архитектурният проект е дело на Архитектоника Студио.

Енергийна ефективност: Сградата се проектира с постигане на параметри за Ниско-енергийна сграда: топлинно потребление под 40 kWh/m2a, студова енергия: под 25 kWh/m2a, електрическа енергия под 100kWh/m2a. Това се постига с повишени изисквания за топлоизолация на плътните части, дограмата и остъкляването, както и с интелигентно и активно контролиране на дневната светлина, децентрализирана високоефективна вентилация и отопление.

Добив на енергия:  Три вида енергия се добива от сградата. Тази енергия е достатъчна за потребителските нужди на сградата в годишен план с отчитане на загуби, флуктуации и рискове. 

-          Топлинна енергия: чрез специално разработена фасадна облицовка се трансформира попадналата слънчева енергия в топлина, която се отвежда на покрива и се догрява до 95 градуса от слънчеви концентратори.

-          Студова енергия: чрез добив на студова енергия от въздуха през нощта и допълнително понижаване на температурата до 12-15 градуса от естествена геотермална енергия и термопомпа. Студовата енергия се съхранява в краткосрочен воден буфер, и се използва пред деня от реверсивната отоплителна инсталация.

-          Електрическа енергия: чрез две иновационни машини: нискотемпературна машина, добиваща електричество от разлика в температурите, получена от слънчева енергия, и иновационен магнитен високочестотен генератор.

Съхранение на енергия: Жизнено необходимо е буферирането на добитата енергия и използването и когато това е необходимо.

-          Сезонен термоакумулатор: Съоръжение за съхранение на добитата през лятото топлинна енергия с цел използването и за отоплителните нужди на сградата през зимата. Термоакумулаторът отдава енергия за работа на нискотемпературната машина, както и буферира излишна енергия от магнитния генератор, чрез трансформация на електричество в топлина.

-          Студов буфер: Буфер за охлаждане на сградата през деня при добиване на студова енергия през нощта.

-          Батерии: краткосрочно съхранение на електрическа енергия за изравняване  на флуктуациите от вятърна енергия през денонощието

Върху фасарата и покрива попада 10 пъти повече слънчева енергия, отколкото сграда се нуждае в годишен план.

Фасадната облицовка добива топлинна енергия, която се догрява чрез слънчеви концентратори на покрива. Така се постига постоянен добив на топлина от 95 градуса, която се доставя в термоакумулатора.

Използва се концентрацията на ветрово налягане в ъглите на сградата чрез иновативни вятърни турбини, вградени дискретно в горните ръбиве на сградата.

Това е ключовият елемент в проекта: съхранение на добитата през лятото топлинна енергия, която се използва през зимата за отопление. Термоакумулаторът работи и като буфер на енергия, която се използва за производство на електричество чрез нискотемпературна машина.


Една от проучваните концепции е произведената ел. енергия да се съхранява чрез компресиране на въздух, като отделената топлинна енергия да се буферира в термоакумулатора.


Друга проучвана от нас концепция е за съхранение на електричество чрез трансформация в топлина, съхранение в термоакумулатора и връшане обратно в мрежата през нискотемпературна машина.

Категория: Иновации | Преглеждания: 903 | Добавено от: admin | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *: