Строят ново международно летище при Радомир - 6 Септември 2013 - Cтроителен Инженер

Главна | Моят профил | Регистрация | Изход | Вход | RSS

реклама

*

Статистики

Реклама в сайта

Стани Фен

like-button.net

онлайн радио

Онлайн Радио Избери радио и кликни „Слушай?

БГ


Времето

Нашата анкета

Каква е вашата професия
Общо отговори: 169

Търси

Главна » 2013 » Септември » 6 » Строят ново международно летище при Радомир
15:53
Строят ново международно летище при Радомир
Нова аерогара може да бъде изградена край радомирското село Кондофрей. Проектът е бил одобрен от експертния съвет на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" към транспортното министерство, съобщиха авиоексперти.


Според предварителният план новото летище трябва да разполага с  пътнически терминал, карго зона, перони, пътеки за рулиране, ГКПП и митница, които ще превърнат бившия аеродрум в шестото международно летище у нас. Сериозни инвестиции ще глътне 2500-метровата бетонна полоса за излитане и кацане, която е строена за изтребители. Поради това нейната носимоспособност трябва да се усили, за да поема в бъдеще тежките граждански самолети от типа на Боинг 737, Еърбъс А320 и др. Въз основа на одобрения генерален план собственикът на аеропорта трябва да извади ПУП и да получи разрешение за строителство, обясниха експерти. 

Летище Кондофрей е на около 60 км от София, близо до магистрала "Струма" и до големи градове като Перник, Кюстендил, Благоевград, Дупница, Радомир. Преди две години то беше продадено на търг от военното министерство. Купувачът - фирма "Селим-Ко" с представител Владимир Ненчев, беше определен на 25 юли 2011 г. със заповед на военния министър по това време Аню Ангелов. От документа става ясно, че аеропортът с площ 378,8 дка е продаден за 1,25 млн. лв.

Строителството на летището е започнало през 1962 г. и е завършено през 1966 г., когато на него е проведено учението на Варшавския договор „Родопи". На 3,5-километровата му писта са кацали изтребители МиГ-23 и МиГ-29, както и транспортните Ан-24. През 2001 г. то беше оглеждано и заснето от американски експерти на НАТО. Освен военно поделение там е имало и парашутен клуб с модерна столова, хотел, както и складове за боеприпаси и гаражи. Провеждани са и състезания по парашутизъм.Категория: Строителство | Преглеждания: 496 | Добавено от: admin | Тагове: Строят, международно летище, Радомир, ново | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *: