Съвети при изливане на бетона - 11 Септември 2013 - Cтроителен Инженер

Главна | Моят профил | Регистрация | Изход | Вход | RSS

реклама

*

Статистики

Реклама в сайта

Стани Фен

like-button.net

онлайн радио

Онлайн Радио Избери радио и кликни „Слушай?

БГ


Времето

Нашата анкета

Каква е вашата професия
Общо отговори: 169

Търси

Главна » 2013 » Септември » 11 » Съвети при изливане на бетона
21:16
Съвети при изливане на бетона

Определете каква строителна механизация ви е необходима според обема на работата и условията на обекта. При по-малки строителни обекти транспортирането и изливането на бетонната смес с кюбел (специална кофа с голям обем за транспортиране с кран и изливане на бетон) е по-обосновано финансово. При по-големи количества бетон трябва да се използват бетон помпи, които дават не само по-голяма производителност, но и са по-прецизни.


Преценете на какви дози да поръчате бетоновата смес, както и как да организирате доставките на бетон, като имате предвид следните ориентировъчни данни:

  • Количеството на изпомпвания бетон с бетон помпа е приблизително 40 м3
  • Количеството за полагане с кюбел: приблизително от 12 м3/ч до 15 м3/ч, според големината на кофата и продължителността на цикъла – т.е разстоянието между транспортния смесител и мястото на полагане и обратно

При бетон с въвлечен въздух количеството на въздушните пори, техният размер и форма зависят в много голяма степен от начина на транспортиране, както и от самото полагане и последваща обработка и това трябва да бъде отчетено предварително и контролирано директно на мястото на полагане.

Често срещана грешка в практиката е да не се следи височината, от която пада бетонната смес при полагане. Това води до рязко намаляване на количеството въвлечен въздух, както и до разслояване на бетонната смес. При необходимост бетона да бъде полаган от височина над 1.5 м трябва да се използват специални забавящи падането тръби и маркучи или да се изградят улеи, по които бетона да се стича. Този метод също така предпазва арматурата да не се зацапва с бетон, който при по-дълъг работен ден се втвърдява и при последващо изливане на бетон намалява сцеплението.

При изливането на връзката на плочата със стена трябва да се предвидят свързващи смеси с максимален размер на фракцията 8 мм. Едва когато те се положат в долната област на стената, останалият бетон трябва да бъде положен и уплътнен.

Бетонът в никакъв случай не бива да се разпределя с вибратор, защото прекомерното му използване води до влошаване на качествата на сместта.

При изграждане на по-масивни строителни елементи да се излива участък с височина не повече от 50 см, да се уплътни и след това да се положи следващият слой. Стремете се да работите с една и съща дебелина на пласта бетон, защото след снемането на кофража могат да се появят неравномерно оцветени повърхности, следствие на прекомерна или недостатъчна обработка.


При изливане на бетона често пъти работата е напрегната и ограничена откъм време. Обработката на бетонната смес също изисква големи физически усилия. Така умората често пъти води до невнимание и повишава до сериозни нива риска от травми и наранявания. Обърнете особено внимание на охраната на труда: изградете солидни и безопасни платформи и работни площадки. Носете лични защитни средства като каска, очила, високи гумени ботуши, сигнална предупредителна жилетка.

Важни съвети от практиката:

  • Избягвайте разслояването на бетоновата смес, следствие от изливането от голяма височина (над 1.5 м). Ако височината на падане е по-голяма от 1.5 м, използвайте улей или специални забавящи тръби и маркучи
  • Изливайте бетона на точното място, а не го местете и разпределяйте прекомерно с гребла – това влошава качествата му
  • Ако е необходимо да се разпределя бетона, използвайте лопати или гребла, а не уплътняващи уреди като например вибратори
  • В стени бетонът се полага на пластове с дебелина не повече от 50 см и след като се уплътни се излива новия пласт
  • Уверете се, че имате на разположение стабилна работна платформа, която може да издържи тежестта на бетонната смес и работници
  • Носете носи личните защитни средства и бъдете изключително внимателени
Категория: Съвети | Преглеждания: 2033 | Добавено от: admin | Тагове: съвети, бетона, изливане | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *: